Description
Bøger
De blå tog
Det internationale Sovevognsselskab i Danmark – og DSBs nattog.
af John Poulsen under medvirken af Poul Thestrup og Steffen Dresler
240 sider A4 tværformat ca. 400 illustrationer
mange vogntypetegninger i 1:87
Danmark nåede at have nattog med sovevogne til og fra det sydlige udland gennem 110 år – omend afbrudt under de to verdenskrige – inden det sidste nattog kørte sydpå i oktober 2014.
Storhedstiden med hensyn til komfort var i 1930’erne, mens antallet af rejsende steg markant efter 2. Verdenskrig og toppede for sovevognsrejserne omkring 1960.
Fra begyndelsen blev sovevognstrafikken – ligesom i de fleste andre europæiske lande – varetaget af Det internationale Sovevognsselskab, Wagon-Lits. Selskabets mørkeblå sove- og spisevogne var frem til 1970’erne indbegrebet af den komfortable togrejse. Fra 1971 stod de vesteuropæiske baner selv for sovevognsdriften, men først gik de forretningsrejsende over til fly, så de ferierejsende; hvortil efterhånden kom den interne konkurrence fra stadigt flere højhastighedstog.
Også i dansk indenrigstrafik havde vi i godt 83 år sovevogne, ligeledes afbrudt under verdenskrigene og nogle år i 1970’erne. Det var også her Wagon-Lits som stod for driften frem til 1971. I nogle år var der kun liggevogne, men fra 1981 kom der atter sovevogn mellem København og Frederikshavn. Indenrigs-nattrafikken sluttede med manér: Fra 1987 kørte DSB nattog med sove- og liggevogne mellem hovedstaden og en række jyske byer, og de mørkeblå vogne med måne og stjerner på vognsiden blev en stor succes, indtil Storebæltsforbindelsen med ét gjorde landet mindre.
Den store, gennemillustrerede bog fortæller grundigt hele historien om sovevognstrafikken såvel i som til og fra Danmark, med hovedvægt på Det internationale Sovevognsselskab og DSBs egne nattog.
Samlere af Wagon-Lits porcelæn, bestik, glas mv. – der internationalt handles til høje priser – kan glæde sig over en særdeles grundig gennemgang af dette emne.
Fra tiden under 2. verdenskrig fortælles en ret ukendt historie om Wagon-Lits vogne, der midlertidigt blev overdraget DSB og deltog i en diplomatisk mission.
I et særligt kapitel beskrives de Wagon-Lits og DSB vogntyper, som har været brugt i nattogene, samt de spisevogne som Wagon-Lits drev i Danmark. Ikke mindst modelbanefolket vil glæde sig over de mange fine tegninger af vognene i skala HO (1:87) og de fyldige lister over vogne der har kørt her i landet.
Der er i forhold til den i 1980 udsendte “Sove- og spisevogne i Danmark” tale om en i stort omfang nyskrevet, markant udvidet og opdateret bog.